NACIONALNA IZLOŽBA UČENIČKIH RADOVA

Nacionalna izložba učeničkih radova u sklopu projekta Biosigurnost i biozaštita

5. gimnazija

Zagreb, 26. svibnja 2023.

Agencija za odgoj i obrazovanje već drugu godinu zajedno s Hrvatskim društvom za biosigurnost i biozaštitu organizira Nacionalnu izložbu učeničkih radova izloženih na međužupanijskoj i državnoj smotri. Domaćin ovogodišnje izložbe održane 26. svibnja 2026.  je bila 5. gimnazija iz Zagreba. Izložbu je otvorila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać istaknuvši važnost učeničkih istraživačkih projekata u sklopu hrvatskog obrazovnog sustava čiji veliki doprinos daje i ovaj projekt. Ravnateljica Agencije je naglasila kako izrada ovakvih postera i prezentiranje istraživačkih radova koji su  po svom konceptu znanstveni posteri prilagođeni dobi učenika,  osposobljavaju naše učenike za budući znanstveni rad  u STEM području, ali i u području društveno-humanističkih znanosti. U svom obraćanju ravnateljica je istaknula zadovoljstvo provođenjem ovoga projekta u okviru Agencije.

Na izložbi su u ime partnerskih institucija Agencije govorili prof. dr. sc. Alemka Markotić ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" i predsjednica Akademije medicinskih znanosti Hrvatske i  doc. dr. sc. Ljiljana Žmak predsjednica Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu te mr. sc. Maja Kassa, nacionalna koordinatorica projekta iz OŠ Vijenac. Izložbi su prisustvovali domaći i strani sudionici 2. hrvatskog kongresa o biosigurnosti i biozaštiti s međunarodnim sudjelovanjem.

Osim organizacije ove izložbe, Agencija za odgoj i obrazovanje provodi s institucijama partnerima Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Klinikom za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević, Hrvatskim društvom za biosigurnost i biozaštitu te Akademijom medicinskih znanosti Hrvatske edukacije učitelja i nastavnika kroz državne i međužupanijske stručne skupove te organizira smotru Biosigurnost i biozaštita.

Ovom prigodom predsjednica Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu doc. dr. sc. Ljiljana Žmak je uručila priznanja VII. gimnaziji za predan rad na projektu Biosigurnost i biozaštita već treću godinu. Do sada su izložbu organizirale Osnovna škola Vijenac iz Osijeka i Nadbiskupska klasična gimnazija iz Zagreba.