BOSNA I HERCEGOVINA

„BIOSIGURNOST I BIOZAŠTITA U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA U BOSNI I HERCEGOVINI“


Značaj projekta "Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini" prepoznata je kao dugoročna investicija u javno zdravlje od strane ministarstava obrazovanja i naučne zajednice.

Puno bi nam pomogli vaši komentari i sugestie i uključivanje u projekt. 

Pokrenut projekt Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama u BiH

SARAJEVO, 12. januara (FENA) - Prezentacija projekta Akademije nauka i umjetnosti BiH, Centra za kontrolu bolesti i geo-zdravstvene studije "Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini".


Realizacija pilot Projekata „BIOSIGURNOST U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA” kreće u drugom polugodištu 2023. / 24. gdine u školama, koje su dale saglasnost za učešće - Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton i Hercegovačko-neretvanski kanton

.

Realizacija će se odvijati kroz četiri faze:

1. Inicijalna faza - sastanci učesnika koordinacionog odbora projekta, upoznavanje sa projektom, izrada i usvajanje plana buduće saradnje

2. U narednoj fazi educirani nosioci (edukatori) projekta će provesti obuku profesora/nastavnika, stručnih saradnika iz osnovnih i srednjih škola koje su prihvatile da učestvuju u projektu.

3. Obučeni treneri će dalje kroz van-nastavne aktivnosti radili s učenicima.

4. Pomoć nastavnom osoblju u izvođenju laboratorijskih eksperimenata pružit će volonteri, zdravstveni profesionalci, te studenti biomedicinskih nauka.

5. U završnoj fazi će se organizirati prezentacije učeničkih radova na završnim smotrama, kroz razne manifestacije i odgovarajuće forme.


Neophodna nam je pomoć zdravstvenih ustanova u kojim će učenici da usvoje osnovne principe bio-sigurnosti i bio-zaštite, da realiziraju svoje projekte, steknu samopouzdanje i iskažu kreativnost!

JAVITE NAM SE! UKLJUČITE SE!!! 

"Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini"

DA NAM BUDE BOLJE


NAUČITI I USVOJITI ODGOVORAN NAČIN PONAŠANJA:

- Zaštititi sebe

- Zaštititi druge

- Zaštititi okolinu 

Svaki od pripadnika patogenih mikroorganizama može izazvati epidemije.

Nastanak i tok epidemije mogu se u velikom broju slučajeva spriječiti ili kontrolirati nizom higijensko-epidemioloških mjera kao što su: edukacija, vakcinacija, higijena ruku, držanje odstojanja, izolacija, terapija itd.


Šta mislite o postavljenim ciljevima? 

„BIOSIGURNOST I BIOZAŠTITA U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA“


Svi zainteresirani za saradnju na Projektu mogu nas kontaktirati preko društvenih mreža i na e-mail: info.biosigurnost.biozastita@gmail.com


Zarazne bolesti su značajan uzrok obolijevanja i smrti ljudi širom svijeta.

Uzročnici infekcija su: poznati patogeni, genetski izmijenjeni poznati, te sasvim novi (emergentni) mikroorganizmi.


Novi patogeni su nepredvidivi, agresivni, brzo se prenose, uzrokuju tešku bolest - često sa smrtnim ishodom, posljedično paniku i nesigurnost, te utiču na sve sfere života. ONI SU UZROČNICI PANDEMIJA.


Sve velike svjetske pandemije su pokazale da ni jedna zemlja nije spremna da se zaštiti i odbrani od zaraze, te da je nedostajala edukacija stanovništva iz oblasti bio-sigurnosti.


To je dugotrajan i kompleksan proces, koji zahtijeva multidisciplinarni pristup i saradnju svih nivoa vlasti, akademske zajednice, zdravstvenog i obrazovnog sistema, te cjelokupnog stanovništva bez obzira na starosnu dob.